Počet záznamů: 1  

Supercritical Fluid Fractionation for Thymoquinone Enrichment in Black Cumin and Savory Isolates

  1. 1.
    SYSNO ASEP0328751
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevSupercritical Fluid Fractionation for Thymoquinone Enrichment in Black Cumin and Savory Isolates
    Tvůrce(i) Sajfrtová, Marie (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Karban, Jindřich (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Klouček, P. (CZ)
    Malík, J. (CZ)
    Kokoška, L. (CZ)
    Zdroj.dok.Abstracts. - Stuttgard : Thieme Verlag, 2009 / Hostettmann, K. ; Wolfender J.-L. - ISSN 0032-0943
    Rozsah strans. 1041-s.1041
    Poč.str.2 s.
    AkceInternational Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research /57./
    Datum konání16.08.2009-20.08.2009
    Místo konáníGeneva
    ZeměCH - Švýcarsko
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovasupercritical ; fractionation ; thymoquinone
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    CEP2B06049 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    GA525/08/1179 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000268806600618
    AnotaceThis work is focused on the enhancement of TQ concentration in volatile oil using SFE of black cumin (Nigella sativa L.) seeds and savory (Satureja hortensis L.) aerial parts. Black cumin volatile oil is one of the richest sources of TQ, in savory, TQ is a minor component. Volatile compounds in extracts were determined by GC-MS and GC-FID. The composition is strongly influenced by extraction pressure and modifier content in CO2. The highest concentration of TQ in savory extracts (1.5 wt.%) was obtained at 28 MPa, 50°C, 4.7 wt.% of acetone. In case of black cumin, the use of mild conditions (12 MPa, 50°C, 0 wt. % acetone) allowed separation of the volatile oil from fatty oil. Concentration of 20 wt.% of TQ was reached using 3.7g CO2/g seeds.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.