Počet záznamů: 1
Magnetocaloric effect of Er.sub.5./sub.Si.sub.4./sub. under hydrostatic pressure
- 1.
SYSNO ASEP 0327346 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Magnetocaloric effect of Er5Si4 under hydrostatic pressure Překlad názvu Magnetokalorický jev ve sloučenině Er5Si4 za hydrostatického tlaku Tvůrce(i) Arnold, Zdeněk (FZU-D) RID, SAI, ORCID
Magen, C. (ES)
Morellon, L. (ES)
Algarabel, P.A. (ES)
Kamarád, Jiří (FZU-D) RID, ORCID
Ibarra, M. R. (ES)
Pecharsky, V. K. (US)
Gschneidner, Jr., K. A. (US)Celkový počet autorů 8 Zdroj.dok. Physical Review. B - ISSN 1098-0121
Roč. 79, č. 14 (2009), 144430/1-144430/6Poč.str. 6 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. US - Spojené státy americké Klíč. slova Curie temperature ; entropy ; erbium compounds ; ferromagnetic materials ; high-pressure solid-state phase transformations ; magnetisation ; magnetocaloric Vědní obor RIV BM - Fyzika pevných látek a magnetismus CEP GA202/09/0030 GA ČR - Grantová agentura ČR CEZ AV0Z10100521 - FZU-D (2005-2011) UT WOS 000265943200092 DOI 10.1103/PhysRevB.79.144430 Anotace The magnetocaloric effect (MCE) of the compound Er5Si4 has been investigated as a function of the applied magnetic field (up to 50 kOe) and the hydrostatic pressure (from ambient pressure up to 9 kbar). At constant magnetic field change, increasing the pressure up to 1.4 kbar induces a global rise of the magnetic entropy change |ΔSmag|, with the peak at TC ~ 30 K growing from 14.9 to 20.1 J/kg K. Between 1.4 and 9 kbar, the size and shape of the |ΔSmag| VS T curve remain nearly constant but the peak moves to higher temperatures and stabilizes above 3.5 kbar at T ~ 36 K. The increase in the magnetic entropy change occurs because of a modification of the magnetic coupling derived from the differences in the interlayer bonding in the M and O(I) states. Pracoviště Fyzikální ústav Kontakt Kristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579 Rok sběru 2010
Počet záznamů: 1