Počet záznamů: 1  

Glycosidases: a key to tailored carbohydrates

  1. 1.
    SYSNO ASEP0327136
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevGlycosidases: a key to tailored carbohydrates
    Tvůrce(i) Bojarová, Pavla (MBU-M) ORCID
    Křen, Vladimír (MBU-M) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Trends in Biotechnology. - : Elsevier - ISSN 0167-7799
    Roč. 27, č. 4 (2009), s. 199-209
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaGLYCOSYLTRANSFERASE-CATALYZED SYNTHESIS ; ALPHA-L-ARABINOFURANOSIDASE ; MUTANT GLYCOSIDASES
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPIAA400200503 GA AV ČR - Akademie věd
    LC06010 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    GP203/09/P024 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    UT WOS000265136100003
    DOI10.1016/j.tibtech.2008.12.003
    AnotaceIn recent years, carbohydrate-processing enzymes have become the enzymes of choice in many applications thanks to their stereoselectivity and efficiency. This review presents recent developments in glycosidasecatalyzed synthesis via two complementary approaches: the use of wild-type enzymes with engineered substrates, and mutant glycosidases. Genetic engineering has recently produced glucuronyl synthases, an inverting xylosynthase and the first mutant endo-b-N-acetylglucosaminidase. A thorough selection of enzyme strains and aptly modified substrates have resulted in rare glycostructures, such as N-acetyl-b-galactosaminuronates, b1,4-linked mannosides and a1,4-linked galactosides. The efficient selection of mutant enzymes is facilitated by high-throughput screening assays involving the co-expression of coupled enzymes or chemical complementation
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.