Počet záznamů: 1  

Support Effect in Hydrodesulfurization over Ruthenium Sulfide

  1. 1.
    SYSNO ASEP0326531
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevSupport Effect in Hydrodesulfurization over Ruthenium Sulfide
    Překlad názvuVliv nosiče při hydrodesulfurizaci na sulfidu ruthenia
    Tvůrce(i) Gulková, Daniela (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Kaluža, Luděk (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Vít, Zdeněk (UCHP-M) RID, SAI
    Zdražil, Miroslav (UCHP-M) RID, SAI
    Zdroj.dok.Petroleum and Coal
    Roč. 51, č. 2 (2009), s. 146-149
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovaruthenium sulfide ; hydrodesulfurization ; support effect
    Vědní obor RIVCC - Organická chemie
    CEPGA104/06/0705 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    AnotaceThe hydrodesulfurization of thiophene over ruthenium sulfide on Al2O3, MgO, SiO2, TiO2, ZrO2 or active carbon was studied. The catalysts (1, 3 and 6 wt.% Ru) were prepared by impregnation with aqueous RuCl3. The only exception was the Ru/MgO catalyst which was prepared by impregnation with methanolic solution of Ru acetylacetonate. The catalysts were sulfided either in a 10%H2S/H2 or 20%H2S/N2 mixture at 400 oC. Their activity was tested at 400, 370 and 340 oC. The latter catalysts were mostly more active than the former. The difference increased with the loading and depended on support, the highest being with TiO2 and ZrO2 and the lowest with alumina and active carbon. The Ru sulfide catalysts were more active than the Mo/Al2O3 catalyst with corresponding loading. The order of activity was independent of activation method and increased in the order Ru/MgO, Ru/Al2O3,Ru/SiO2,Ru/ZrO2,Ru/TiO2,Ru/C.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.