Počet záznamů: 1  

Separation Properties of Supported Ionic Liquid-Polydimethylsiloxane Membrane in Pervaporation Process

  1. 1.
    SYSNO ASEP0323857
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSeparation Properties of Supported Ionic Liquid-Polydimethylsiloxane Membrane in Pervaporation Process
    Překlad názvuSeparační vlastnosti zakotvené iontové membrány s polydimethylsiloxanem u pervaporačního procesu
    Tvůrce(i) Izák, Pavel (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Friess, K. (CZ)
    Hynek, V. (CZ)
    Ruth, W. (DE)
    Fei, Z. (CH)
    Dyson, J.P. (CH)
    Kragl, U. (DE)
    Zdroj.dok.Desalination. - : Elsevier - ISSN 0011-9164
    Roč. 241, 1-3 (2009), s. 182-187
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaionic liquid ; diffusion coefficient ; sorption isotherm
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000265227500026
    DOI10.1016/j.desal.2007.12.050
    AnotacePervaporation separation properties of water butan-1-ol binary mixtures were measured with the use of three supported liquid membranes at 378C, namely PDMS, 1-ethenyl-3-ethyl-imidazolium hexafluorophosphate-PDMS, and tetrapropyl-ammonium tetracyanoborate-PDMS membranes. An ultrafiltration ceramic module from TiO2 with 60 nm pore size was used as a support. The diffusion coefficients of butan-1-ol in IL-PDMS were much higher than in PDMS only. However, the sorption isotherms were identical for all three measured membranes. Higher permeation flux and enrichment factors of butan-1-ol in IL-PDMS membrane were probably caused by higher diffusion coefficient. The supported ionic liquid membranes were stable during all measurements.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.