Počet záznamů: 1  

Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity

  1. 1.
    SYSNO ASEP0323117
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevGlucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity
    Překlad názvuGlukany z plodnic pěstěných hub Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii: Struktura a potenciální prebiotická aktivita
    Tvůrce(i) Synytsya, Andriy. (CZ)
    Míčková, K. (CZ)
    Synytsya, A. (CZ)
    Jablonský, I. (CZ)
    Spěváček, Jiří (UMCH-V) RID, ORCID
    Erban, V. (CZ)
    Kováříková, E. (CZ)
    Čopíková, J. (CZ)
    Celkový počet autorů8
    Zdroj.dok.Carbohydrate Polymers. - : Elsevier - ISSN 0144-8617
    Roč. 76, č. 4 (2009), s. 548-556
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaglucans ; oyster mushroom Pleurotus ; isolation
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPGA525/05/0273 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000265717300008
    DOI10.1016/j.carbpol.2008.11.021
    AnotaceSpecific glucans were isolated from stems of Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii by subsequent boiling water and alkali extraction. Obtained water soluble (L1), alkali soluble (L2) and insoluble (S) fractions were characterised by various analytical methods. Spectroscopic analysis detected glucans in all the fractions: branched 1,3-1,6-β-d-glucan predominated in L1 and S, while linear 1,3-α-d-glucan in L2. Fractions L1 also contained marked amount of proteins; protein content in L2 was insignificant. Small amount of chitin was found in S as a component of chitin–glucan complex. Potential prebiotic activity of extracts L1 and L2 was testing using nine probiotic strains of Lactobacillus, Bifidobacterium and Enterococcus.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.