Počet záznamů: 1  

Phonon anomalies in Pb.sub.1-x./sub.La.sub.x./sub.(Zr.sub.0.9./sub.Ti.sub.0.1./sub.)O.sub.3./sub. ceramics

  1. 1.
    SYSNO ASEP0322299
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevPhonon anomalies in Pb1-xLax(Zr0.9Ti0.1)O3 ceramics
    Překlad názvuFononové anomálii v keramikách Pb1-xLax(Zr0.9Ti0.1)O3.
    Tvůrce(i) Buixaderas, Elena (FZU-D) RID, ORCID
    Gregora, Ivan (FZU-D) RID, ORCID
    Kamba, Stanislav (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Kužel, Petr (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Reaney, I. (GB)
    Zdroj.dok.Applied Physics Letters. - : AIP Publishing - ISSN 0003-6951
    Roč. 94, č. 5 (2009), 052903/1-052903/3
    Poč.str.3 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaphonons ; Infrared and Raman spectra ; ferroelectric phase transitions
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPIAA100100701 GA AV ČR - Akademie věd
    KAN301370701 GA AV ČR - Akademie věd
    GA202/09/0682 GA ČR - Grantová agentura ČR
    GA202/06/0403 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000263167000044
    DOI10.1063/1.3077019
    AnotaceThe lattice dynamics of Pb1-xLax(Zr0.9Ti0.1)O3 (PLZT X/90/10) with X=0, 2, 4, 10% of La was studied by means of Far Infrared, Raman and terahertz spectroscopies in the temperature range of 20–800 K. Infrared active soft phonons with anomalies near the paraelectric-ferroelectric phase transition were found for all the samples. Some Raman active phonons show anomalies ~200 K below Tc, due to another phase transition to a ferroelectric state with doubled unit cell. Samples with higher La content (X=4,10) display nonclassical phonon softening described by ω2=a(T−Tc)γ with γ=2/3.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.