Počet záznamů: 1  

Internal fabric development in complex lava domes

  1. 1.
    SYSNO ASEP0313728
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevInternal fabric development in complex lava domes
    Překlad názvuVývoj vnitřních staveb ve složených lávových dómech
    Tvůrce(i) Závada, Prokop (GFU-E) ORCID, RID
    Kratinová, Zuzana (GFU-E) ORCID, RID
    Kusbach, V. (CZ)
    Schulmann, K. (FR)
    Zdroj.dok.Tectonophysics. - : Elsevier - ISSN 0040-1951
    Roč. 466, č. 1-2 (2009), s. 101-113
    Poč.str.13 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaanalogue modeling ; lava extrusion ; exogenous growth ; crystal-rich lava ; AMS
    Vědní obor RIVDB - Geologie a mineralogie
    CEPKJB301110703 GA AV ČR - Akademie věd
    KJB300120702 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z30120515 - GFU-E (2005-2011)
    UT WOS000264470600009
    DOI10.1016/j.tecto.2008.07.005
    AnotaceThis work describes the results of analogue modeling simulating lava dome growth using plaster of Paris and a hydraulic squeezer apparatus. The dome shape development, and internal flow structure and magnetic fabric pattern enabled to understand the growth dynamics of natural lava domes. Rheological properties of used analogue material well correspond with expected behavior of natural lavas with higher content of crystals (e.g. andesites and dacites). The analogue modeling apparatus consists of a hydraulic squeezer and a container from which the plaster is forcefully injected into a perspex box filled with sand. The growth of most of the model lava domes has shown at first symmetric growth, which was followed by asymmetric emplacement of distinct portions of the analogue material that had lobate shape in vertical cross-sections.
    PracovištěGeofyzikální ústav
    KontaktHana Krejzlíková, kniha@ig.cas.cz, Tel.: 267 103 028
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.