Počet záznamů: 1  

Thermal behaviour of zinc(II) salicylate complex compounds

  1. 1.
    SYSNO ASEP0189259
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevThermal behaviour of zinc(II) salicylate complex compounds
    Tvůrce(i) Györyová, K. (SK)
    Chomič, J. (SK)
    Kovářová, Jana (UMCH-V) RID
    Zdroj.dok.Booklet of Conference / Fajnor V. Š ; Smrčková E. ; Šimon P.. - Bratislava : Slovak University of Technology, 2003 - ISBN 80-227-1955-2
    Rozsah strans. sl3-1-sl3-5
    Poč.str.5 s.
    AkceConference on Thermal Analysis and Calorimetry /16./
    Datum konání08.10.2003-10.10.2003
    Místo konáníStará Lesná
    ZeměSK - Slovensko
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovaZinc(II) complexes ; organic ligands ; thermal behaviour
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPKSK4050111 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z4050913 - UMCH-V
    AnotaceSome of zinc(II) complex compounds with organic ligands are known to be biologically active. New zinc (II) salicylate complexes of the general formula Zn(Hsal)2 L2 4H2O (where Hsal = OHC6H4COO- , L = nicotinamide(nam), caffeine(caf)) were therefore prepared and characterized by means of IR spectroscopy and elemental analysis. Thermal behaviour of the newly synthetized compounds depend on the character of the attached organic ligand. Dehydration takes place between 80 - 120 C, followed by the release of organic ligands in the temperature range 170 - 280 and 280 - 320C. Subsequently, salicylic acid molecule is evolved while phenolic group is deprotonized. Thermal decomposition continues in the range 380 - 500C where CO2 and water are released and zinc oxide is formed as the final solid product of thermal decomposition of all studied complexes.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2004

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.