Počet záznamů: 1  

H+ and Na+ Ion Transport Properties of Sulfonated Poly(2,6-dimethyl-1,4-phenyleneoxide)Membranes

  1. 1.
    SYSNO ASEP0181644
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevH+ and Na+ Ion Transport Properties of Sulfonated Poly(2,6-dimethyl-1,4-phenyleneoxide)Membranes
    Tvůrce(i) Bouzek, K. (CZ)
    Moravcová, S. (CZ)
    Samec, Zdeněk (UFCH-W) RID, ORCID
    Schauer, Jan (UMCH-V) RID
    Zdroj.dok.Journal of the Electrochemical Society. - : Electrochemical Society - ISSN 0013-4651
    Roč. 150, č. 6 (2003), s. E329-E336
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaH+ and Na+ ion ; sulfonated ; membranes
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPGA203/99/0575 GA ČR - Grantová agentura ČR
    GA104/02/0664 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z4050913 - UMCH-V
    AV0Z4040901 - UFCH-W
    AnotaceDiffusion coefficients of H+ and Na+ ions in sulphonated poly(2,6-dimethyl-1,4- phenylene oxide) (PPO) intermolecularly complexed with poly(2-butylaniline) (PBA) or poly-[2,2Ž-(m-phenylene)-5,5Ž-bibenzimidazole] (PBI) were evaluated from conductivity and H+/Na+ ion exchange measurements. Ion exchange capacity and transport properties of the PPO membranes with a degree of sulphonation higher than 29 % are comparable to those of Nafion. Intermolecular complexing of sulphonated PPO membrane was found to improve its mechanical and chemical stability. The observed deterioration of ion exchange capacity and ion transport with increasing content of the complexing agent is related to the partial occupation of the fixed sulpho- groups by the tertiary nitrogen groups present in the PBA and PBI.
    PracovištěÚstav fyzikální chemie J.Heyrovského
    KontaktMichaela Knapová, michaela.knapova@jh-inst.cas.cz, Tel.: 266 053 196
    Rok sběru2004

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.