Počet záznamů: 1  

Příprava a charakterizace lékových forem včelího propolisu

  1. 1.
    0451159 - ÚMCH 2016 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Trousil, Jiří - Hrubý, Martin - Šlouf, Miroslav - Štěpánek, Petr
    Příprava a charakterizace lékových forem včelího propolisu.
    [Preparation and characterization of drug forms of bee propolis.]
    Chemické listy. Roč. 109, č. 10 (2015), s. 784-787. ISSN 0009-2770. E-ISSN 1213-7103
    Grant CEP: GA ČR GAP208/10/1600; GA TA ČR(CZ) TA04020318
    Grant ostatní: AV ČR(CZ) M200501201
    Program: M
    Institucionální podpora: RVO:61389013
    Klíčová slova: propolis * light scattering * nanodispersion
    Kód oboru RIV: CD - Makromolekulární chemie
    Impakt faktor: 0.279, rok: 2015
    http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/302/302

    Propolis je včelí pryskyřičný produkt s řadou zajímavých farmakologických vlastností, který je využíván ve formě lihových tinktur, kloktadel a v rámci doplňků stravy také ve formě tablet a kapslí. Ředění tinktur vodou za účelem přípravy kloktadel vede k nanoprecipitaci a vzniku samoasociovaných systémů – nanodisperzí. Cílem této práce bylo popsat precipitované nanočástice včelího propolisu z hlediska charakteru částic pomocí dynamického a statického rozptylu světla a dalších fyzikálně-chemických metod.

    Propolis is a resinous bee product possessing various interesting pharmacological properties which is widely used in traditional medicine for its broad spectrum of pharmacological effects. It is used in a wide range of dosage forms such as tinctures, gargles, pills and capsules, while the mentioned solid forms are also used in dietary supplements. Preparation of gargles by diluting tinctures with water leads to nanoprecipitation and the propolis droplets are dispersed in the self-associated system. The goal of this study was to describe precipitated nanoparticles of bee propolis depending on their character in terms of dynamic and static light scattering and other physicochemical methods.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0253433

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.