Počet záznamů: 1  

Propagation of unducted whistlers from their source lightning: a case study

  1. 1.
    0332580 - ÚFA 2010 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Santolík, O. - Parrot, M. - Inan, U. S. - Burešová, Dalia - Gurnett, D. A. - Chum, Jaroslav
    Propagation of unducted whistlers from their source lightning: a case study.
    [Šíření nevedených hvizdových emisí od zdrojového blesku: případová studie.]
    Journal of Geophysical Research. Roč. 114, - (2009), A03212/1-A03212/11. ISSN 0148-0227
    Grant CEP: GA AV ČR IAA301120601
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z30420517
    Klíčová slova: unducted whistler * DEMETER * ray-tracing
    Kód oboru RIV: BL - Fyzika plazmatu a výboje v plynech
    Impakt faktor: 3.082, rok: 2009

    We analyze nightside measurements of the DEMETER spacecraft related to lightning activity. At the 707 km altitude of DEMETER, we observe 3-D electric and magnetic field waveforms of fractional-hop whistlers. At the same time, the corresponding atmospherics are recorded by a very low frequency (VLF) ground-based station located in Nanc¸ay (France). The source lightning strokes are identified by the METEORAGE lightning detection network. We perform multidimensional analysis of the DEMETER measurements and obtain detailed information on wave polarization characteristics and propagation directions. This allows us for the first time to combine these measurements with ray-tracing simulation in order to directly characterize how the radiation penetrates upward through the ionosphere. We find that penetration into the ionosphere occurs at nearly vertical wave vector angles (as was expected from coupling conditions) at distances of 100–900 km from the source lightning.

    Případová studie nevedených hvizdů s určením zdrojového blesku, využitím dat družice DEMETER a metody ray-tracing.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0177799

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.