Počet záznamů: 1  

Application of the Group Contribution Approach to Nafion Swelling

  1. 1.
    0322871 - ÚCHP 2009 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Randová, A. - Bartovská, L. - Hovorka, Š. - Poloncarzová, M. - Kolská, Z. - Izák, Pavel
    Application of the Group Contribution Approach to Nafion Swelling.
    [Aplikace skupinově příspěvkové metody na botnání Nafionu.]
    Journal of Applied Polymer Science. Roč. 111, č. 4 (2009), s. 1745-1750. ISSN 0021-8995. E-ISSN 1097-4628
    Grant CEP: GA ČR GA104/08/0600; GA AV ČR IAA400720710
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504
    Klíčová slova: group contribution method * structure-property relations * swelling
    Kód oboru RIV: CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    Impakt faktor: 1.203, rok: 2009

    The anisotropic swelling of Nafion 112 membrane in pure organic liquids was monitored by an optical method. The findings were used as a basis for application of the group contribution method to the relative expansion in equilibrium. From a total of 38 organic liquids under study, 26 were selected as an evaluation set from which the group and structural group contributions were assigned. The remaining 12 compounds were used as the testing set. Value of plus minus1.5 % in relative expansions was determined to be the experimental error. Maximum differences between the experimental and calculated relative expansions in both sets did not exceed the value of plus minus 3 %.

    Optickou metodou bylo měřeno anisotropní botnání Nafionu 112. Výsledky byly použity pro výpočet botnání v rovnováze příspěvkovou metodou. Z 38 studovaných organických kapalin, 26 bylo vybráno jako skupina pro výpočet parametrů jednotlivých skupinových příspěvků. 12 zbývajících bylo použito jako testovací sada. Experimentální chyba botnání byla plus mínus 1.5 % a maximální odchylka mezi experimentální a vypočtenou hodnotou nepřekročila plus mínus 3 %.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0005146

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.