Počet záznamů: 1  

Effects of low-frequency magnetic fields on the viability of yeast Saccharomyces cerevisiae

  1. 1.
    0080838 - BFÚ 2007 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Novák, Jan - Strašák, Luděk - Fojt, Lukáš - Slaninová, I. - Vetterl, Vladimír
    Effects of low-frequency magnetic fields on the viability of yeast Saccharomyces cerevisiae.
    [Vliv nízkofrekvenčního magnetického pole na viabilitu kvasinky Saccharomyces cerevisiae.]
    Bioelectrochemistry. Roč. 70, č. 1 (2007), s. 115-121. ISSN 1567-5394. E-ISSN 1878-562X
    Grant CEP: GA AV ČR(CZ) IAA4004404; GA AV ČR(CZ) IBS5004107
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50040702
    Klíčová slova: low-frequency electromagnetic field * yeast * Saccharomyces cerevisiae
    Kód oboru RIV: BO - Biofyzika
    Impakt faktor: 2.992, rok: 2007

    A 50 Hz magnetic field effect on the growth of yeasts Saccharomyces cerevisiae was studied. The cylindrical coil induced magnetic fields with inductions up to 10 mt. duration of exposure varied up to 24 min. We measured the growth curves of yeasts in broth and we calculated the number of CFU (colony forming units) on solid soil. We found that magnetic field decreases the number of yeasts, and slowed down their growth. The result is similar to the experiments with bacteria E. coli, s. aureus and L. adecarboxylata. It seems that the magnetic fields kill a part of yeasts and the bigger part of them survives and continues in their growth.

    Byl studován vliv působení 50 Hz magnetického pole na růst kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Magnetické pole bylo indukováno válcovou cívkou s indukcí do 10 mT a dobou působení do 24 minut. Měřili jsme růstové křivky kvasinek rostoucích v bujónu a počty CFU (colony forming units) na pevných půdách. Zjistili jsme, že magnetické pole snižuje počet kvasinek a snižuje jejich růst. Výsledky jsou podobné experimentům prováděnými s bakteriemi E. coli, s. aureus a L. adecarboxylata. Zdá se, že magnetické pole zabíjí menší část kvasinek, zatímco větší část přežívá a pokračuje v růstu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0144889

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.