Počet záznamů: 1  

Stereoselectivity in Glycosylation with Deoxofluorinated Glucosazide and Galactosazide Thiodonors

  1. 1.
    0504616 - ÚCHP 2020 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Kurfiřt, Martin - Červenková Šťastná, Lucie - Dračínský, Martin - Müllerová, Monika - Hamala, Vojtěch - Cuřínová, Petra - Karban, Jindřich
    Stereoselectivity in Glycosylation with Deoxofluorinated Glucosazide and Galactosazide Thiodonors.
    Journal of Organic Chemistry. Roč. 84, č. 10 (2019), s. 6405-6431. ISSN 0022-3263. E-ISSN 1520-6904
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA17-18203S
    Institucionální podpora: RVO:67985858 ; RVO:61388963
    Klíčová slova: fluorinated carbohydrates * stereoselectivity * fluorination * glycosylation
    Obor OECD: Organic chemistry; Organic chemistry (UOCHB-X)
    Impakt faktor: 4.335, rok: 2019
    Způsob publikování: Omezený přístup

    Control of anomeric stereoselectivity in glycosylation with deoxofluorinated glycosyl donors is critical for assembly of fluorinated oligosaccharides. Here, we report the synthesis of benzylated 3-fluoro and 4-fluoro analogues of phenyl 1-thioglucosazide and galactosazide donors and evaluation of their stereoselectivity in glycosylation of a series of model carbohydrate acceptors using the Tf2O/Ph2SO promoter system. Low-temperature NMR revealed formation of covalent alpha-triflate and both anomers of oxosulfonium triflates under selected glycosylation conditions. This study demonstrates how the stereoselectivity depends on acceptor reactivity and glycosyl donor configuration. Reactive acceptors favor formation of 1,2- trans-beta-glycosides with both d- gluco and d- galacto donors, whereas poorly reactive acceptors favor formation of 1,2- cis-alpha-glycosides with d- galacto donors but are unselective with d- gluco donors.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0296202

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    JOC2019_6405.pdf31.6 MBVydavatelský postprintvyžádat
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.