Počet záznamů: 1  

Průmyslový kmen Scenedesmus quadricauda SeVI zelené chlorokokální řasy Scenedesmus quadricauda(Turp.) Bréb

  1. 1.
    0337654 - MBÚ 2010 RIV CZ cze P - Patentový dokument
    Doušková, Irena - Hlavová, Monika - Umysová, Dáša - Vítová, Milada - Zachleder, Vilém
    Průmyslový kmen Scenedesmus quadricauda SeVI zelené chlorokokální řasy Scenedesmus quadricauda(Turp.) Bréb.
    [Industrial strain of Scenedesmus quadricauda SeVI green chlorococcal alga Scenedesmus quadricauda(Turp.) Bréb.]
    Praha: Úřad průmyslového vlastnictví ČR, 2009. Vlastník: Mikrobiologický ústav AVČR, v. v. i. Datum podání přihlášky: 02.11.2007. Datum udělení patentu: 02.07.2009. Číslo patentu: 300809
    Grant CEP: GA AV ČR IAA600200701
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50200510
    Klíčová slova: scenedesmus quadricauda * selenite * alga
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie

    Kmen řasy Scenedesmus quadricauda, který je schopen růst v přítomnosti vysokých koncentrací selenanu, které jsou letální pro buňky sbírkových (kontrolních) kmenů. Tento kmen roste i při extrémně vysokých koncentracích selenu stejnou nebo vyšší rychlostí a je chopen absorbovat významně vyšší množství organicky vázaného selenu než kontrolní kmen. Kromě autotrofního růstu ve fotobioreaktrorech může růst i heterotrofně ve fermentorech. Přítomnost seleničitanu je však pro tento kmen toxická

    The strain of Scenedesmus quadricauda is able to grow in a presence of high selenate concentrations, which are lethal for cells of strains from collections (non-resistant). The strain grows even on extremely high selenium concentrations equally or faster as a non-resistant strain and is able to absorb high amount of organically bound selenium. Except autotrophic grow in photobioreactors, it can grow also heterotrophicaly in fermentors. However, a presence of selenite is toxic for this strain
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0181603

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.