Počet záznamů: 1  

Cryogenic cave carbonates from the Cold Wind Cave, Nízke Tatry Mountains, Slovakia: Extending the age range of cryogenic cave carbonate formation to the Saalian

  1. 1.
    0326034 - GLÚ 2009 RIV IT eng J - Článek v odborném periodiku
    Žák, Karel - Hercman, H. - Orvošová, M. - Jačková, I.
    Cryogenic cave carbonates from the Cold Wind Cave, Nízke Tatry Mountains, Slovakia: Extending the age range of cryogenic cave carbonate formation to the Saalian.
    [Kryogenní jeskynní karbonáty z Jaskyně studeného vetra, Nízke Tatry, Slovensko: rozšíření období tvorby kryogenních jeskynních karbonátů do sálského glaciálu.]
    International Journal of Speleology. Roč. 38, č. 2 (2009), s. 139-152. ISSN 0392-6672. E-ISSN 1827-806X
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z30130516
    Klíčová slova: cryogenic cave carbonate * U-series dating * carbon and oxygen stable isotopes * Western Carpathians * Nízké Tatry Mts.
    Kód oboru RIV: DB - Geologie a mineralogie
    Impakt faktor: 0.900, rok: 2009
    https://scholarcommons.usf.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1148&context=ijs

    Cold Wind Cave and Dead Bats Cave represent togehter a unique cave system with polyphase formation, located at high elevation in Nízke Tatry Mounains, Slovakia. The paper reviews evolution of the caves and describes cryogenic cave carbonates discovered in the Cold Wind Cave. Cryogenic cave carbonated were formed here during freezing of karst waters in Saalian and Weichselian glacils.

    Jaskyňa studeného vetra a Jaskyňa mŕtvych netopierov dohromady tvoří unikátní jeskynní systém s polyfázovým vznikem, který se nachází ve vysoké nadmořské výšce v Nízkých Tatrách na Slovensku. Článek shrnuje vývoj jeskyní a popisuje kryogenní jeskynní karbonáty nalezené v Jaskyni studeného vetra. Vytvořily se zde při mrznutí krasových vod během sálského a viselského glaciálu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0173270

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.