Počet záznamů: 1  

Přechod mezi střední a vysokou školou a role různých modelů přijímacích řízení

  1. 1.
    0342156 - SOÚ 2011 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Konečný, Tomáš - Basl, Josef - Mysliveček, Jan
    Přechod mezi střední a vysokou školou a role různých modelů přijímacích řízení.
    [Alternative Models of Entrance Exams and Access to Tertiary Education: A Simulation Study.]
    Sociologický časopis / Czech Sociological Review. Roč. 46, č. 1 (2010), s. 43-72. ISSN 0038-0288. E-ISSN 0038-0288
    Grant CEP: GA ČR GA403/08/0109
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z70280505
    Klíčová slova: higher education * entrance exams * educational equity
    Kód oboru RIV: AO - Sociologie, demografie
    Impakt faktor: 0.389, rok: 2010

    Studie srovnává možné dopady modelu přijímacího řízení na vysoké školy založeného na znalostech s alternativou postavenou na obecných studijních předpokladech (OSP). U přijímacího řízení podle OSP (při dodržení předpokladů modelu) by měl uchazeč s vysokoškolsky vzdělaným otcem o čtvrtinu větší relativní šanci se dostat na vysokou školu než uchazeč s otcem bez vysokoškolského vzdělání, ve srovnání s více než třetinovým rozdílem při modelu založeném na znalostech.

    The study evaluates potential impact of alternative models of university entrance exams – model based on field-specific knowledge and model relying on common aptitude tests. Our simulations show that under the common aptitude regime, the relative chances of an applicant with university educated father are only one-fourth higher than the relative chances of a student with less educated father, as compared to over one-third difference in case of regime emphasizing field-specific knowledge.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0184969

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    SC_2010_1_Konecny_Basl_Myslivecek.pdf4208.4 KBVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.