Počet záznamů: 1  

Optimalizce amplitudové difrakční mřížky pro tvorbu vírových svazků v elektronovém mikroskopu

  1. 1.
    0535210 - ÚPT 2021 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Řiháček, Tomáš - Müllerová, Ilona
    Optimalizce amplitudové difrakční mřížky pro tvorbu vírových svazků v elektronovém mikroskopu.
    [Optimization of an amplitude diffraction grating for electron vortex beams creation.]
    Jemná mechanika a optika. Roč. 65, č. 6 (2020), s. 185-187. ISSN 0447-6441
    Grant CEP: GA TA ČR(CZ) TN01000008
    Institucionální podpora: RVO:68081731
    Klíčová slova: vortex electron beam * diffraction grating * holographic reconstruction
    Obor OECD: Electrical and electronic engineering
    Způsob publikování: Omezený přístup
    Web výsledku:
    https://jmo.fzu.cz/sites/jmo.fzu.cz/files/oldweb/2020/2020-06/jmo_20_06_obsah.pdf

    Vírové svazky se již bezmála tři desetiletí používají ve fotonové optice. V mikroskopické komunitě existují snahy tento nástroj přenést rovněž do elektronové mikroskopie, kde slibuje uplatnění v řadě diagnostických metod. V tomto článku stručně uvedeme koncept elektronových vírových svazků. Historicky nejvíce používanou metodou jejich vytváření - holografickou rekonstrukcí - analyzujeme z hlediska účinnosti konverze konvenčního elektronového svazku na svazek vírový.


    We simulated an electron beam diffraction on amplitude diffraction gratings of different ratios (bar/period), and calculated the absolute, transmitted and relative efficiency. According to these calculations, the intuitive choice turns out optimal with respect to the absolute efficiency. This is especially essential for beams with low current. The stabilization bars reduce the efficiency by 20%. The transmitted efficiency has maximum alfa1max=0,63. We can consider these results independent of the topological charge.


    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0313293

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.