Počet záznamů: 1  

Low-temperature magnetic modification of sensitive biological materials

  1. 1.
    SYSNO ASEP0443476
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevLow-temperature magnetic modification of sensitive biological materials
    Tvůrce(i) Pospišková, K. (CZ)
    Šafařík, Ivo (UEK-B) RID, SAI
    Zdroj.dok.Materials Letters. - : ELSEVIER SCIENCE BV - ISSN 0167-577X
    Roč. 142, mar (2015), s. 184-188
    Poč.str.5 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovamagnetic iron oxides particles ; microwave-assisted synthesis ; low-temperature magnetic modification ; immobilized enzymes
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    CEPLD13021 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaRVO:67179843 - RVO:67179843
    UT WOS000349728500050
    EID SCOPUS84919473864
    DOI10.1016/j.matlet.2014.11.163
    AnotaceNano- and microparticles consisting of magnetic iron oxides were prepared by microwave-assisted synthesis from ferrous sulfate. They were applied to the direct magnetic modification of sensitive and labile non-magnetic biomaterials (such as plant and seagrass based materials and enzymes immobilized on non-magnetic carriers) at temperatures -20 and -80 degrees C. These conditions warrant stable magnetic modification of non-magnetic biomaterials, e.g. cellulose, lignocellulose, or starch based ones. We have also magnetically modified enzymes immobilized on non-magnetic carriers, for example lipase immobilized on cellulose powder and glucose isomerase immobilized on solid carrier granules. It was observed that a substantial fraction of the activity is maintained by this method and that all the magnetically modified enzymes were stable during eight repeated reaction cycles with only a negligible decrease in activity over time.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.