Počet záznamů: 1  

Changing compositon of human capital: the Czech Republic, Hungary and Poland

  1. 1.
    SYSNO ASEP0310065
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevChanging compositon of human capital: the Czech Republic, Hungary and Poland
    Překlad názvuZměna struktury lidského kapitálu: ČR, Maďarsko a Polsko
    Tvůrce(i) Jeong, Byeongju (NHU-N) RID
    Kejak, Michal (NHU-N) RID, ORCID
    Vinogradov, Viatcheslav (NHU-N)
    Zdroj.dok.Economics of Transition - ISSN 0967-0750
    Roč. 16, č. 2 (2008), s. 247-271
    Poč.str.25 s.
    Forma vydáníWWW - WWW
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovahuman capital ; occupation ; education
    Vědní obor RIVAH - Ekonomie
    CEPLC542 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z70850503 - NHU-N (2005-2011)
    UT WOS000253978400006
    DOI https://doi.org/10.1111/j.1468-0351.2008.00320.x
    AnotaceWe show that business education/occupations have expanded and that technical education/occupations have contracted in the Czech Republic and Poland since 1990. We interpret these changes as an adjustment necessary for their transition to a market economy. We do not find the same pattern in Hungary, which we attribute to the earlier timing of its transition. We construct an aggregate model in which labour reallocates in response to changing demand structure. When calibrated with the Czech and Polish data, the model generates a large movement of workers with technical education and experience into business occupations in the early 1990s. The discounted sum of output loss due to the gap between the demand structure and the composition of existing human capital amounts to between 8 and 40 percent of 1990 GDP.
    PracovištěEkonomický ústav
    KontaktTomáš Pavela, pavela@cerge-ei.cz, Tel.: 224 005 122
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.