Počet záznamů: 1  

Stable triazenes derived from 2-alkylaminonaphthalenes and 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazole-3-diazonium hydrogensulfate

  1. 1.
    0309872 - ÚOCHB 2009 RIV DE eng J - Článek v odborném periodiku
    Přikryl, J. - Macháček, V. - Jansa, Petr - Svobodová, M. - Růžička, A. - Nachtigall, Petr - Černý, A.
    Stable triazenes derived from 2-alkylaminonaphthalenes and 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazole-3-diazonium hydrogensulfate.
    [Stabilní triazeny odvozené od 2-Alkylaminonaftalenů a 5-Nitrobenzo[c]-1,2-thiazole-3-diazonium Hydrogensulfátu.]
    European Journal of Organic Chemistry. -, č. 19 (2008), s. 3272-3278. ISSN 1434-193X. E-ISSN 1099-0690
    Grant CEP: GA MŠMT LC512
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40550506
    Klíčová slova: azo compounds * diazoniums * triazenes
    Kód oboru RIV: CC - Organická chemie
    Impakt faktor: 3.016, rok: 2008 ; AIS: 0.883, rok: 2008
    DOI: https://doi.org/10.1002/ejoc.200800180

    A calculation using the DFT method confirmed that the extraordinary stability of the triazenes formed by an azo coupling reaction of 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazole-3-diazonium with primary or secondary aromatic amines is caused by the fact that these substances are protonated at the heterocyclic nitrogen atom and not at the nitrogen atom of the triazene grouping -N=N-N(R)Ar. Stable triazenes are also formed by reaction of 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazole-3-diazonium with 2-alkylaminonaphthalenes.

    Výpočtem pomocí DFT metod byla potvrzena mimořádná stabilita triazenů vytvořených azokopulační reakcí 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazole-3-diazonia s primárními či sekundárními aromatickými aminy. Tato stabilita je způsobena tím, že tyto látky se protonují na heterocyklickém dusíku a ne na dusíku triazenového uspořádání -N=N-N(R)Ar. Stabilní triazeny se též vytvářejí reakcí 5-nitrobenzo[c]-1,2-thiazole-3-diazonia s 2-alkylaminonaftaleny.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0161897
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.