Differential genotoxicity of ethyl methanesulphonate, N-ethyl-N-nitrosourea and maleic hydrazide in tobacco seedlings based on data of the Comet assay and two recombination assays
1.
SYSNO ASEP
0172310
Druh ASEP
J - Článek v odborném periodiku
Zařazení RIV
J - Článek v odborném periodiku
Poddruh J
Ostatní články
Název
Differential genotoxicity of ethyl methanesulphonate, N-ethyl-N-nitrosourea and maleic hydrazide in tobacco seedlings based on data of the Comet assay and two recombination assays
Tvůrce(i)
Gichner, Tomáš (UEB-Q)
Zdroj.dok.
Mutation Research - Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. - : Elsevier
- ISSN 1383-5718
Roč. 538, - (2003), s. 171-179
Poč.str.
9 s.
Jazyk dok.
eng - angličtina
Země vyd.
NL - Nizozemsko
Klíč. slova
DNA damage ; Nicotiana tabacum ; Single cell gel electrophoresis (SCGE)
Vědní obor RIV
EB - Genetika a molekulární biologie
CEP
GA521/02/0400 GA ČR - Grantová agentura ČR
LN00B030 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CEZ
AV0Z5038910 - UEB-Q
Anotace
The purpose of this study was to determine if mutagen-induced DNA damage is correlated with the frequency of induced recombination events. The alkylating agents ethyl methanesulphonate (EMS) and N-ethyl-N-nitrosourea (ENU), and the plant growth regulator and herbicide maleic hydrazide (MH) were compared in tobacco seedlings for their ability to induce DNA damage measured by the Comet assay, and recombination activity measured by the GUS gene reactivation assay, and by the somatic twin sectors assay.While EMS and ENU induced a dose-dependent increase in DNA damage in leaf nuclei, MH had no significant effect. By contrast, MH induced a 6-fold higher frequency of homologous recombination as expressed by the GUS assay and a 2.8-fold higher frequency of somatic twin sectors than after EMS treatments.
Pracoviště
Ústav experimentální botaniky
Kontakt
David Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
Rok sběru
2004
Počet záznamů: 1
openseadragon
Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom
jak používáme cookies.