Počet záznamů: 1  

New data on Myxobolus longisporus (Myxozoa: Myxobolidae), a gill infecting parasite of carp, Cyprinus carpio haematopterus, from Chinese lakes

  1. 1.
    SYSNO ASEP0157636
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevNew data on Myxobolus longisporus (Myxozoa: Myxobolidae), a gill infecting parasite of carp, Cyprinus carpio haematopterus, from Chinese lakes
    Tvůrce(i) Dyková, Iva (PAU-O)
    Fiala, Ivan (PAU-O)
    Nie, P. (CN)
    Zdroj.dok.Folia Parasitologica. - : Biologické centrum AV ČR, v. v. i. - ISSN 0015-5683
    Roč. 50, č. 4 (2003), s. 263-268
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaMyxozoa ; Myxobolus longisporus ; SSU rDNA
    Vědní obor RIVEA - Morfologické obory a cytologie
    CEPME 424 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z6022909 - PAU-O, BC-A
    MSM 123100003
    AnotaceThe original description of Myxobolus longisporus Nie et Li, 1992, the species infecting gills of Cyprinus carpio haematopterus L., is supplemented with new data on the spore morphology and pathogenicity. The infection is described in adult big host specimens. Gross lesions manifested as dark red colouration of gill tissues were resticted to the ventral part of the first gill arches. Remarkable site specificity (apical part of secondary lamellae) was observed in the course of development of microscopic lesions. M. longisporus is characterised also on the molecular level using sequences of SSU rRNA gene. Phylogenetic analysis based on these sequences has allowed clearer phylogenetic relationships to be established with other species of the genus Myxobolus sequenced to date.
    PracovištěParazitologický ústav (do r. 2005)
    KontaktKateřina Homrová,katerina.homrova@paru.cas.cz , Tel.: 387 775 406
    Rok sběru2004

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.