Počet záznamů: 1  

Ozone laminae and teleconnection patterns

  1. 1.
    SYSNO ASEP0104027
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevOzone laminae and teleconnection patterns
    Překlad názvuLaminy v ozónu a telekonexe
    Tvůrce(i) Križan, Peter (UFA-U) RID, ORCID
    Laštovička, Jan (GFU-E)
    Krzyšcin, J. W. (PL)
    Zdroj.dok.Proceedings of the Quadrennial Ozone Symposium /20./. - Athens : International Ozone Commission, 2004 / Zerefos Ch. S. - ISBN 960-630-103-6
    Rozsah strans. 421-422
    Poč.str.2 s.
    AkceQuadrennial Ozone Symposium /20./
    Datum konání01.06.2004-08.06.2004
    Místo konáníKos
    ZeměGR - Řecko
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GR - Řecko
    Klíč. slovaozone profile ; ozone laminae
    Vědní obor RIVDG - Vědy o atmosféře, meteorologie
    CEZAV0Z3042911 - UFA-U, BC-A
    AnotaceOzone vertical profile is not usually represented by a smooth curve with maximum at a height of about 20 km. Frequently thin layers with strongly enhanced or lowered ozone content, called laminae, are observed in the lower stratosphere. We compute ozone laminae characteristics, number of laminae and ozone content in laminae per profile, for stations in the high and middle NH latitudes having long time series of ozone profile measurements. We evaluate the long-term pattern of these characteristics and find a positive tendency in the lamina characteristics since the early to mid 1990s, while a negative tendency occured during the 1970s and 1980s. We propose model explaining much of the variability present in the examined time series and show that the long-term variability of the ozone laminae is predominantly forced by dynamical factors
    PracovištěÚstav fyziky atmosféry
    KontaktKateřina Adamovičová, adamovicova@ufa.cas.cz, Tel.: 272 016 012 ; Kateřina Potužníková, kaca@ufa.cas.cz, Tel.: 272 016 019
    Rok sběru2005
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.