Počet záznamů: 1  

Kvalita potravní nabídky jako příčina vertikálních migrací jelena v horském prostředí

  1. 1.
    SYSNO ASEP0103165
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevKvalita potravní nabídky jako příčina vertikálních migrací jelena v horském prostředí
    Překlad názvuFood resources richness: cause of vertical migration of red deer in mountain area
    Tvůrce(i) Kamler, Jiří (UBO-W) RID, SAI, ORCID
    Homolka, Miloslav (UBO-W) RID, SAI, ORCID
    Zdroj.dok.Folia venatoria
    Roč. 33, - (2003), s. 21-26
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovared deer ; seasonal migrations ; diet quality
    Vědní obor RIVGK - Lesnictví
    CEPIBS6093003 GA AV ČR - Akademie věd
    GA206/99/D053 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z6093917 - UBO-W
    AnotaceV předložené práci analyzujeme kvalitu přijímané potravy jelena v oblasti subalpínských luk a v níže položených partiích jako možnou příčinu sezónních migrací. V potravě jelena v nejvyšších polohách po celý rok převažovaly traviny. Jejich objem významně poklesl pod 90% jen v zimě, kdy byl menší než v ostatních obdobích. V nižších polohách byly nejvýznamnější složkou potravy jelena na jaře a na podzim traviny, v létě byl nejvíce zastoupen Rubus idaeus. Kvalita potravy v oblasti hřebenů byla na jaře vyšší než v nižších polohách, v létě a na podzim již byla horší, v zimě se na obou lokalitách významně nelišila.
    Překlad anotaceWe studied botanical composition and quality of red deer diet in the Jeseníky Mts. During winter, majority of the red deer population concentrated in the areas under 1000 m a.s.l. and in spring they moved to summit areas. In the highest locations grasses prevailed in the diet of red deer during the whole year. Their volume decreased significantly under 90% in winter only, when it was lower than in other seasons (P<0.001). In lower locations, the most important part of red deer diet during spring and autumn formed grasses, in summer it was raspberry. Diet of red deer in spring was of better quality in the highest locations than in the lower located areas (P<0.05), in summer and autumn it was worse (P<0.01) and in winter it did not differ (P<0.05). The supply of grasses of better quality and in limitless quantity available in summit areas at the beginning of the vegetation season was the crucial motivation for migration of the majority of red deer population to the summits.
    PracovištěÚstav biologie obratlovců
    KontaktHana Slabáková, slabakova@ivb.cz, Tel.: 543 422 524
    Rok sběru2005
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.