Počet záznamů: 1
Characteristics of mixed bacterial cultures degarding EDTA, isolated from Czech sources
- 1.0102725 - UEK-B 20043020 RIV BG eng J - Článek v odborném periodiku
Ivanova, V. - Šafaříková, Miroslava - Vassileva, A. - Tonkova, A.
Characteristics of mixed bacterial cultures degarding EDTA, isolated from Czech sources.
[Charakteristiky směsných bakteriálních kultur degradujících EDTA, izolovaných z českých zdrojů.]
Scientific Works of University of Food Technologies - Plovdiv. Roč. 51, č. 3 (2004), s. 306-311. ISSN 0477-0250.
[Food Science, Techniques and Technologies 2004. Plovdiv, 27.10.2004-29.10.2004]
Grant CEP: GA AV ČR IBS6087204
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6087904
Klíčová slova: EDTA * biodegradation
Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
Cultivation of mixed bacterial cultures isolated from Czech sources was optimized. Maximal and optimal EDTA concentrations for growth, optimal temperature, effect of growth factors and sources of carbon and nitrogen were determined. Results were compared to those obtained for mixed culture isolated from Bulgarian sources. The isolates were identified as members of genera Aeromonas, Alcaligenes, Arthrobacter, Bacillus, Escherichia, Pseudomonas, Xanthomonas using classical methods for identification. Members of families Rhizobiaceae and Enterobacteriaceae were also present
Byla optimalizována kultivace směsných bakteriálních kultur izolovaných z českých zdrojů. Byla určena maximální a optimální růstová koncentrace EDTA, optimální teplota, vliv růstových faktorů, zdroje uhlíku a dusíku. Získané výsledky byly porovnány s výsledky obdobných bakteriálních kultur z bulharských zdrojů. Izoláty byly s použitím klasických metod identifikovány jako zástupci rodů Aeromonas, Alcaligenes, Arthrobacter, Bacillus, Escherichia, Pseudomonas, Xanthomonas. Byla také zjištěna přítomnost bakterií z čeledí Rhizobiaceae a Enterobacteriaceae
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0010064
Počet záznamů: 1