In situ diel patterns of zooplankton consumption by subadult/adult roach, Rutilus rutilus, bream, Abramis brama, and bleak Alburnus alburnus
1.
SYSNO ASEP
0104274
Druh ASEP
J - Článek v odborném periodiku
Zařazení RIV
J - Článek v odborném periodiku
Poddruh J
Ostatní články
Název
In situ diel patterns of zooplankton consumption by subadult/adult roach, Rutilus rutilus, bream, Abramis brama, and bleak Alburnus alburnus
Překlad názvu
Denní periodicita příjmu zooplanktonu ploticí (Rutilus rutilus), cejnem (Abramis brama) a ouklejí (Alburnus alburnus) v přirozených podmínkách
Tvůrce(i)
Vašek, Mojmír (HBU-Z) Kubečka, Jan (HBU-Z)
Zdroj.dok.
Folia zoologica. - : Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i.
- ISSN 0139-7893
Roč. 53, č. 2 (2004), s. 203-214
Poč.str.
12 s.
Jazyk dok.
eng - angličtina
Země vyd.
CZ - Česká republika
Klíč. slova
feeding periodicity ; gut fullness ; cyprinids
Vědní obor RIV
EG - Zoologie
CEP
IAA6017201 GA AV ČR - Akademie věd
Anotace
Diel feeding patterns of subadult and adult cyprinids of three species (roach Rutilus rutilus, bream Abramis brama, bleak Alburnus alburnus), which foraged almost exclusively on microcrustacean plankton, were studied in the meso-eutrophic Římov Reservoir (Czech Republic). All cyprinids showed a daytime feeding periodicity, with a marked decline in their gut fullness was regularly observed after the onset of darkness. Diel variations in gut fullness were observed in roach 200-270 mm standard length (SL) and bream 220-330 mm SL during May and in bleak, roach and bream of 110-170 mm SL, respectively, during August. Our results corroborate other studies in which light intensity has been found to be an important factor affecting cyprinid foraging on zooplankton. Daily zooplankton consumption rates ranged from 1.5 % of wet body weight in bream (220-330 mm SL) to 9.9 % of wet body weight in bleak (110-170 mm SL).
Pracoviště
Hydrobiologický ústav (do r. 2005)
Kontakt
Václava Lavičková, lavickova@hbu.cas.cz, Tel.: 387 775 889
Rok sběru
2005
Počet záznamů: 1
openseadragon
Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom
jak používáme cookies.