Počet záznamů: 1  

Origin of Star-to-Star Abundance Inhomogeneities in Star Clusters

  1. 1.
    0323116 - ASÚ 2009 RIV GB eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Palouš, Jan - Wünsch, R. - Tenorio-Tagle, G. - Silich, S.
    Origin of Star-to-Star Abundance Inhomogeneities in Star Clusters.
    [Původ nehomogenit chemického složení hvězd ve hvězdokupách.]
    Galaxy Disk in Cosmological Context. Cambridge: Cambridge University Press, 2009 - (Andersen, J.), s. 233-238. Proceedings of the International Astronomical Union, IAU S254. ISBN 978-0-521-88985-8. ISSN 1743-9213.
    [Symposium of the International Astronomical Union. Copenhagen (DK), 09.06.2008-13.06.2008]
    Grant CEP: GA MŠMT(CZ) LC06014
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10030501
    Klíčová slova: galaxy * abundances * globular clusters
    Kód oboru RIV: BN - Astronomie a nebeská mechanika, astrofyzika

    The mass reinserted by young stars of an emerging massive compact cluster shows a bimodal hydrodynamic behaviour. In the inner part of the cluster, it is thermally unstable, while in its outer parts it forms an out-blowing wind. The chemical homogeneity/inhomogeneity of low/high mass clusters demonstrates the relevance of this solution to the presence of single/multiple stellar populations. We show the consequences that the thermal instability of the reinserted mass has to the galactic super-winds.

    Hmota, která je navrácená mladými hvězdami ve vznikající hmotě a kompaktní hvězdokupě, se z hydrodynamického hlediska chová dvěma různými způsoby. Ve vnitřních částech hvězdokupy je termálně nestabiní, zatímco ve vnějších částech hvězdokupy tvoří vítr, který opustí prostor hvězdokupy. Chemické nehomogenity jsou vysvětlovány tvorbou hvězd z termálně nestabilních části hvězdného větru, které jsou obohaceny o produkty dřívějších hvězdných generací.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0171175

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.