Počet záznamů: 1  

Novel zinc(II) benzoate complex compounds with caffeine and urea

  1. 1.
    0321940 - ÚMCH 2009 RIV HU eng J - Článek v odborném periodiku
    Findoráková, L. - Gyoryova, K. - Kovářová, Jana - Balek, V. - Nour El-Dien, F. A. - Halás, L.
    Novel zinc(II) benzoate complex compounds with caffeine and urea.
    [Nové komplexní sloučeniny benzoátu zinku(II) s kofeinem a močovinou.]
    Journal of Thermal Analysis and Calorimetry. Roč. 95, č. 3 (2009), s. 923-928. ISSN 1388-6150. E-ISSN 1588-2926
    Grant ostatní: Slovak Ministry of Education(SK) 1/0122/08
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40500505
    Klíčová slova: caffeine * IR spectroscopy * thermal stability
    Kód oboru RIV: CD - Makromolekulární chemie
    Impakt faktor: 1.587, rok: 2009

    Novel zinc(II) complex compounds of general formula Zn(C6H5COO)2.L2 were synthesized and characterized by elemental analysis, IR and mass spectroscopy and thermogravimetry. Thermal decomposition of anhydrous Zn(II) benzoate compounds with bioactive ligands was initiated by the release of organic ligands at various temperatures. On further heating up to 400 °C the thermal degradation of the benzoate anions took place. Zinc oxide was found as the final product of the thermal decomposition of all zinc(II) benzoate complex compounds heated up to 600 °C.

    Byly syntetizovány nové komplexní sloučeniny zinku (II) obecného vzorce Zn(C6H5COO)2.L2 a charakterizovány metodami elementární analýzy, IČ a hmotové spektroskopie a termogravimetrie. Termický rozklad bezvodých sloučenin benzoátu zinku(II) s bioaktivními ligandy byl iniciován uvolněním organických ligandů při různých teplotách. Při jejich dalším zahřívání na 400 °C docházelo k termické degradaci benzoátových aniontů. Konečným produktem termického rozkladu všech komplexních sloučenin benzoátu zinku(II) zahřátých na 600 °C byl ZnO.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0170336

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.