Počet záznamů: 1  

Deformation and fracture behaviour of polyamide nanocomposites: The effect of clay dispersion

  1. 1.
    0321113 - ÚMCH 2009 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Kotek, Jiří - Kelnar, Ivan - Baldrian, Josef - Šlouf, Miroslav
    Deformation and fracture behaviour of polyamide nanocomposites: The effect of clay dispersion.
    [Deformační a lomové chování polyamidových nanokompozitů: Vliv dispergace vrstevnatého silikátu.]
    Journal of Applied Polymer Science. Roč. 110, č. 6 (2008), s. 3752-3757. ISSN 0021-8995. E-ISSN 1097-4628
    Grant CEP: GA AV ČR KJB200500601
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40500505
    Klíčová slova: polyamide nanocomposite * toughness * montmorillonite
    Kód oboru RIV: CD - Makromolekulární chemie
    Impakt faktor: 1.187, rok: 2008

    This study describes the effect of the clay content and its dispersion on deformation and fracture behavior of polyamide nanocomposites. Two nanocomposite systems, intercalated and exfoliated nanocomposites containing layered silicate, were compared. They were prepared by melt-compounding of polyamide with sodium montmorillonite or organophilized montmorillonite. It has been shown that while the exfoliated structure imparts to the nanocomposite higher stiffness and strength, the toughness is inferior to the intercalated nanocomposite.

    Práce popisuje vliv podílu vrstevnatého silikátu a jeho stupně dispergace na deformační a lomové chování polyamidových nanokompozitů. Použitím vrstevnatých silikátů s různou povrchovou úpravou byly mísením v tavenině připraveny systémy s rozdílným stupněm dispergace nanoplniva, tj. jak interkalované, tak i exfoliované nanokompozity. Bylo prokázáno, že zatímco exfoliovaná struktura výslednému materiálu propůjčuje vyšší tuhost a pevnost, houževnatost exfoliovaných nanokompozitů je oproti intekalovaným nanokompozitům nižší.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0005073

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.