Počet záznamů: 1  

Synthesis of zirconia-immobilized copper chelates for catalytic decomposition of hydrogen peroxide and the oxidation of polycyclic aromatic hydrocarbons

  1. 1.
    0318258 - MBÚ 2009 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
    Baldrian, Petr - Merhautová, Věra - Cajthaml, Tomáš - Nerud, František - Stopka, Pavel - Gorbacheva, O. - Hrubý, Martin - Beneš, Milan J.
    Synthesis of zirconia-immobilized copper chelates for catalytic decomposition of hydrogen peroxide and the oxidation of polycyclic aromatic hydrocarbons.
    [Syntéza imobilizovyných chelátorů mědi pro katalytický rozklad peroxidu vodíku a oxidaci polycyklických aromatických uhlovodíků.]
    Chemosphere. Roč. 72, č. 11 (2008), s. 1721-1726. ISSN 0045-6535. E-ISSN 1879-1298
    Grant CEP: GA AV ČR IBS5020306
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50200510; CEZ:AV0Z40320502; CEZ:AV0Z40500505
    Klíčová slova: degradation * polycyclic aromatic hydrocarbons * hydrogen peroxide
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
    Impakt faktor: 3.054, rok: 2008

    Chelating sorbents with diethylenetriaminepenta(methylene-phosphonic acid) (DTPMPA) and ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) ligands immobilized on zirconia matrix were prepared and subsequently saturated with Cu(II). All the Cu chelates catalyzed decomposition of H2O2 yielding highly reactive hydroxyl radicals. All of them were also able to catalyze degradation polycyclic aromatic hydrocarbons

    Byly připraveny chelatující sorbenty s diethylentriaminpenta(methylen-fosfonovou kyselinou) (DTPMPA) a ethylendiamintetraoctovou kyselinou (EDTA) jako ligandy, imobilizované na oxidu zirkoničitém a saturovány Cu(II). Všechny cheláty byly schopny katalyzovat rozklad H2O2 za produkce silně reaktivních hydroxylových radikálů. Všechny byly také schopny katalyzovat rozklad polycyklických aromatických uhlovodíků
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0167720

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.