Počet záznamů: 1  

Melectin: A novel antimicrobial peptide from the venom of the cleptoparasitic bee Melecta albifrons

  1. 1.
    0315415 - ÚOCHB 2009 RIV DE eng J - Článek v odborném periodiku
    Čeřovský, Václav - Hovorka, Oldřich - Cvačka, Josef - Voburka, Zdeněk - Bednárová, Lucie - Borovičková, Lenka - Slaninová, Jiřina - Fučík, Vladimír
    Melectin: A novel antimicrobial peptide from the venom of the cleptoparasitic bee Melecta albifrons.
    [Melectin: Nový antimikrobiální peptid z jedu kleptoparasitické včely Melecta albifrons.]
    Chembiochem. Roč. 9, č. 17 (2008), s. 2815-2821. ISSN 1439-4227. E-ISSN 1439-7633
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA203/08/0536
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40550506
    Klíčová slova: amphipathicity * antimicrobial activity * helical structures * peptides * solitary bee venom
    Kód oboru RIV: CC - Organická chemie
    Impakt faktor: 3.322, rok: 2008

    A novel antimicrobial peptide H-Gly-Phe-Leu-Ser-Ile-Leu-Lys-Lys-Val-Leu-Pro-Lys-Val-Met-Ala-His-Met-Lys-NH2 designated melectin was firstly identified in solitary be venom. It possesses high antimicrobial activity against both Gram-positive and -negative bacteria and low hemolytic activity. As indicated by CD spectra, melectin can adopt an amphipathic alpha-helical secondary structure in an anisotropic environment such as the bacterial cell membrane. The presence of Pro residue in the central part of the molecule plays an important role in the biological activity of melectin.

    Nový antimikrobiální peptid H-Gly-Phe-Leu-Ser-Ile-Leu-Lys-Lys-Val-Leu-Pro-Lys-Val-Met-Ala-His-Met-Lys-NH2, nazvaný melectin, byl poprvé identifikován v jedu samotářské včely. Tento peptid vykazuje vysokou antimikrobiální aktivitu proti Gram-positivním a Gram-negativním bakteriím a jeho hemolytická aktivita je nízká. CD spektra ukazují, že melectin může adoptovat amphipatickou alfa-helikální sekundární strukturu v anisotropním prostředí jako je bakteriální membrána. Přítomnost Pro v centrální části molekuly hraje významnou úlohu v biologické aktivitě melectinu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0165621

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.