Počet záznamů: 1  

Central-European mountain spruce (Picea abies (L.) Karst.) forests: regeneration of tree species after a bark beetle outbreak

  1. 1.
    0102744 - UEK-B 20043047 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Jonášová, Magda - Prach, Karel
    Central-European mountain spruce (Picea abies (L.) Karst.) forests: regeneration of tree species after a bark beetle outbreak.
    [Středoevropské horské smrčiny: přirozená obnova po napadení lýkožroutem smrkovým.]
    Ecological Engineering. Roč. 23, č. 1 (2004), s. 15-27. ISSN 0925-8574. E-ISSN 1872-6992
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6087904
    Klíčová slova: forest management * mountain spruce forest * natural regeneration
    Kód oboru RIV: GK - Lesnictví
    Impakt faktor: 0.890, rok: 2004
    http://www.sciencedirect.com

    Two different approaches were applied to mountain spruce (Picea abies) forests attacked by bark beetle in the Šumava National Park (Czech Republic): (1) a small portion of the stands was left without intervention, relying upon natural regeneration, and (2) traditional technical measures were adopted, in which attacked trees were felled and removed. The results confirmed that the original tree species of the mountain spruce forests regenerate well under dead canopy and the bark beetle outbreak could even be considered as a tool for the restoration of their natural character

    Ve smrkových porostech napadených lýkožroutem smrkovým v národním parku Šumava byl sledován vliv dvou přístupů na přirozenou obnovu: (1) ponechání porostů bez zásahů, (2) aplikace tradičních lesnických opatření spočívajících ve vykácení a odstranění napadených kmenů. Výsledky potvrdily, že původní druhy klimaxových smrčin zmlazují nejlépe pod uschlým porostem ponechaným bez zásahu, a kůrovec může být dokonce považován za prostředek pro obnovu přirozeného charakteru sledovaných porostů
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0010083

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.