Počet záznamů: 1
Stabilizované hnojivo z hydrolyzátu dle výsledku V002 TN01000048/01-V009
- 1.0546971 - ÚCHP 2022 RIV CZ cze L - Prototyp, funkční vzorek
Rousková, Milena - Šabata, Stanislav - Hanika, Jiří - Šolcová, Olga - Humešová, T. - Vávrová, K. - Weger, J.
Stabilizované hnojivo z hydrolyzátu dle výsledku V002 TN01000048/01-V009.
[Stabilized fertilizer from hydrolyzate according to result V002 TN01000048/01-V009.]
Interní kód: hydrolyzát, hnojivo, stabilizace ; 2021
Technické parametry: Stabilizátor na bázi kyseliny sorbové v rozsahu 0,5-1,5 % byl přidán do hydrolyzátu z odpadního materiálu po zpracování drůbeže pro prodloužení skladovatelnosti výsledného produktu. Testy probíhaly po dobu 6 měsíců, kdy byla zajištěna stabilita hydrolyzátu, aplikovatelného jako listové hnojivo pro potlačení jeho mikrobiální degradace.
Ekonomické parametry: Experimenty prokázaly, že použití stabilizátorů na bázi kyseliny sorbové v koncentraci 0,5-1,5 hm.% v roztoku hydrolyzátu z živočišného odpadu má vysokou účinnost pro potlačení mikrobiální degradace funkčního vzorku, čímž se usnadní skladovatelnost a významně prodlouží životnost výsledného rostlinného hnojiva.
Grant CEP: GA TA ČR(CZ) TN01000048
Institucionální podpora: RVO:67985858
Klíčová slova: hydrolysis * animal waste * fertilizer * stabilization
Obor OECD: Chemical process engineering
Hydrolyzát z drůbežářských odpadů, zejména kuřecího peří či zbytků po strojním oddělení masa, byl připraven v poloprovozním tlakovém reaktoru při zvýšené teplotě v mírně kyselém prostředí. Pro aplikaci jako stimulátor růstu rostlin bylo z důvodu prodloužení skladování a potlačení biologického znehodnocení produktu přidán stabilizátor na bázi kyseliny sorbové, který umožňuje zachování produktu po dobu minimálně 6 měsíců.
The hydrolyzate from poultry waste, especially chicken feathers or residues after mechanical separation of meat, was prepared in a pilot pressure reactor at elevated temperature at slightly acidic conditions. For application as a plant growth stimulator, a sorbic acid-based stabilizer has been added to prolong storage and suppress biological degradation of the product, which allows the product to be maintained for at least 6 months.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0323409
Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup TN0100004801_V009.docx 7 779.2 KB Autorský postprint vyžádat
Počet záznamů: 1