Počet záznamů: 1  

Hodnocení vlivu odrůdy a termického ošetření osiva u vybraných druhů zeleniny v raných růstových fázích na citlivost k infekci významnými houbovými patogeny

  1. 1.
    0471091 - MBÚ 2017 RIV CZ cze L3 - Certifikované metodiky
    Novotný, Čeněk - Koudela, M. - Svobodová, Kateřina - Nedorost, L. - Aust, R. - Kocourek, F.
    Hodnocení vlivu odrůdy a termického ošetření osiva u vybraných druhů zeleniny v raných růstových fázích na citlivost k infekci významnými houbovými patogeny.
    [Effect of a cultivar and thermal treatment of seeds in selected vegetables at early growth phase on the sensitivity to infection by important fungal pathogens.]
    Interní kód: QJ1210165 ; 2016
    Technické parametry: Vliv odrůdy, vliv termického ošetření osiva
    Ekonomické parametry: Zvýšení ochrany před infekcí houbovými patogeny
    Certifikační orgán: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno, Česká republika. Datum certifikace: 20.12.2016
    Grant CEP: GA MZe QJ1210165
    Institucionální podpora: RVO:61388971
    Klíčová slova: Protection against infection
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
    http://mbucas.cz/wp-content/uploads/2017/01/CertifMetodikaLabProOnline-Leden2017.pdf

    Předkládaná metodika zahrnuje výsledky laboratorních experimentů, v nichž byl sledován vliv vybraných faktorů na rozvoj závažných chorob, za prvé na skvrnitost brukvovitých působenou patogenem Alternaria brassicicola u hlávkového zelí, za druhé na skvrnitost listů mrkve působenou patogenním mikroorganismem Alternaria dauci a za třetí na dvě závažné choroby cibule, krčkovou hnilobu cibule vyvolávanou mikroorganismem Botrytis aclada a plíseň cibule působenou patogenem Peronospora destructor. V případě A. brassicicola, A. dauci a B. aclada byly rostliny v definovaném stavu vývoje infikovány kmeny fytopatogenních hub získaných z renomovaných mezinárodních sbírek mikroorganismů. V případě P. destructor byly rostliny infikovány houbovým organismem získaným z polní kultury výrazně zasažené infekcí tímto fytopatogenem. Byl hodnocen vliv odrůdy a termického ošetření osiva na rozvoj uvedených patogenů. U zahrnutých odrůd je třeba při interpretaci dosažených výsledků přihlédnout k jejich ranosti, která je důležitým faktorem odolnosti odrůdy k houbovým patogenům.

    The methodology is focused on the effect of selected factors on the development of important vegetable illnesses: Alternaria brassicicola dark leaf spot of cabbage, A. dauci carrot leaf blight, and Botrytis aclada onion neck rot and Peronospora destructor onion downy mildew. In the case of A. brassicicola, A. dauci and B. aclada, the plants in a defined stage of development were infected by the strains of fungal phytopathogens originating from acknowledged collections. In the case of P. destructor the plants were infected by a fungal strain obtained from a field plant culture massively affected by this phytopathogen. The effect of the cultivar used and of the seed thermal treatment on the development of the above given phytopathogens was investigated. It was found that, in the case of the cultivars used, the interpretation of the results had to include the factor of the cultivar´s earliness that was important with respect to the resistance to the fungal pathogens.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0269116

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.