Počet záznamů: 1  

Bezpečná nanovlákna

  1. 1.
    0334293 - ÚCHP 2010 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Petráš, D. - Kimmer, D. - Soukup, Karel - Klusoň, Petr
    Bezpečná nanovlákna.
    [Safe Nanofibers.]
    Chemické listy. Roč. 103, č. 12 (2009), s. 1009-1014. ISSN 0009-2770. E-ISSN 1213-7103
    Grant CEP: GA ČR GA104/09/0694; GA AV ČR KAN400720701
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504
    Klíčová slova: nanofibers * biocompatibility * biodegradability
    Kód oboru RIV: CC - Organická chemie
    Impakt faktor: 0.717, rok: 2009

    Cílem příspěvku je upozornit na formy nanočástic, které, přestože vykazují vlastnosti i funkce u větších útvarů shodného nebo obdobného složení nevídané, jsou z hlediska zdravotního i environmentálního prosty významnějšího rizika. Jedná se o formy, které se vyznačují nejen biokompatibilitou, ale také biodegradabilitou posplnění své funkce. Je zřejmé, že použití těchto struktur je omezené, přesto slibné, a zejména biomedicínských aplikačních možností existuje řada. My se v tomto textu zaměříme na jednu z forem nanočástic, na tzv. nanovlákna.

    The purpose of this paper was to present basic forms of fibrous nanoparticles and the methodologies for their preparation. Particularly nanofibers in the form of threads, as flat-surface structures or as 3D wadding were discussed. The most common methods for their preparation are electrospinning, meltblowing, drawing, template synthesis and phase separation, among which only those two firstmentioned in the series might be referred to as technologically used in currently available operations. Special attention was paid to the introduction of biocompatible and biodegradable nanofibers. These properties are understood as essential regarding the frequently discussed toxicology aspects of the wider use of various nanostructured forms.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0179070

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.