Počet záznamů: 1  

Effect of Extraction Methods on Botanical Insecticide Activity

  1. 1.
    0315175 - ÚCHP 2009 ES eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Sajfrtová, Marie - Sovová, Helena - Pavela, R.
    Effect of Extraction Methods on Botanical Insecticide Activity.
    [Vliv extrakčních metod na aktivitu botanických insekticidů.]
    Abstracts. -: I.S.A.S.F, 2008, s. 282. ISBN 2-905267-58-5.
    [European Meeting on Supercritical Fluids /11./. Barcelona (ES), 04.05.2008-07.05.2008]
    Grant CEP: GA MŠMT 2B06049
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504
    Klíčová slova: supercritical extraction * insecticides * Leptinotarsa decemlineata
    Kód oboru RIV: CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

    Supercritical fluid extraction was used to isolate volatile components from savory and thyme. Three types of extracts were prepared using the benefit of variable solvent power of supercritical carbon dioxide under different experimental conditions and their composition determined by gas chromatography and their toxicity and antifeedant activities on larvae of Colorado potato beetle of the CO2 extracts were evaluated and compared with those of hydrodistillation and Soxhlet extraction products. Strong insecticidal activities were observed for all isolates but differences between them were significant.

    K izolaci těkavých složek saturejky a tymiánu byla použita metoda superkritické extrakce. S využitím variabilní rozpouštěcí schopnosti superkritického CO2 byly za různých podmínek připraveny tři různé superkritické extrakty, jejichž složení stanovené plynovou chromatografií a toxické a protipožerové účinky na larvy mandelinky bramborové byly porovnány s izoláty získanými hydrodestilací a Soxhletovou extrakcí. Silná insekticidní aktivita byla pozorována u všech izolátů, i když s významnými rozdíly. Nejnižší hodnotu LD50 vykazovaly destiláty, těsně následovanými dvěma superkritickými extrakty. Výtěžky těchto extraktů byly přitom nejméně o 75 % vyšší než výtěžky destilátů.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0165451

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.