Počet záznamů: 1  

Orbital Parameters and Chemical Composition of Four White Dwarfs in Post-Common-Envelope Binaries

  1. 1.
    0311105 - ASÚ 2009 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Kawka, Adela - Vennes, S. - Dupuis, J. - Chayer, P. - Lanz, T.
    Orbital Parameters and Chemical Composition of Four White Dwarfs in Post-Common-Envelope Binaries.
    [Orbitalní parametry a chemické složení pro čtyři bílých trpaslíků v dvojhvězdných systémů po fázi společné obálky.]
    Astrophysical Journal. Roč. 675, č. 2 (2008), s. 1518-1530. ISSN 0004-637X. E-ISSN 1538-4357
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GP205/05/P186; GA MŠMT(CZ) LC06014
    Grant ostatní: NASA(US) NAG5-6551; NASA(US) NAG-11717
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10030501
    Klíčová slova: stars * spectroscopic * abundances
    Kód oboru RIV: BN - Astronomie a nebeská mechanika, astrofyzika
    Impakt faktor: 6.331, rok: 2008

    We present FUSE observations of the hot white dwarfs in the post-common-envelope binaries Feige 24, EUVE J0720-317, BPM 6502, and EUVE J2013+400. The spectra show numerous photospheric absorption lines, which trace the white dwarf orbital motion. Abundance measurements support the possibility that white dwarfs in post-common-envelope binaries accrete material from the secondary star wind. We determined the orbital properties of all four binary systems.

    Provedli jsme analýzu FUSE spektroskopie pro čtyři horké bílé trpaslíky v dvojhvězdných systémech po fázi společné obálky -Feige 24, EUVE J0720-317, BPM 6502 a EUVE J2013+400. Spektra ukazují několik fotosférických absorpčních čar, které sledují orbitální dráhu bílých trpaslíků. Měřené abundance podporují možnost, že bílí trpaslíci v dvojhvězdných systémech po fázi společné obálky akreují hmotu z větru sekundární hvězdy. Určili jsme orbitální vlastnosti pro všechny čtyři dvojhvězdné systémy.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0162807

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.