Počet záznamů: 1
Growth and composition characteristics of functional groups of the soil microbial community
- 1.0105398 - UPB-H 20043003 RIV SIGLE CZ eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
Černá, B. - Elhottová, Dana - Šantrůčková, Hana
Growth and composition characteristics of functional groups of the soil microbial community.
[Růstová charakteristika a skladba funkčních skupin půdního mikrobiálního společenstva.]
Present methods for investigation of microbial community biodiversity in soils and substrates. České Budějovice: Institute of Soil Biology AS CR, 2004, s. 38-42. ISBN 80-86525-03-1.
[Present methods for investigation of microbial community biodiversity in soils and substrates. Methodological workshop /9./. České Budějovice (CZ), 02.03.2004-03.03.2004]
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6066911
Klíčová slova: soil microbial community * growth parameters * composition characteristics
Kód oboru RIV: EH - Ekologie - společenstva
Oxyggen consumption was used for measuring growth parameters of functional microbial groups in two soils of different texture after addition of mineral, sugar-ammonium and complex media. Phospholipid fatty acids analysis (PLFA) was used to determine differences in community composition and structure. Growth parameters and composition based on a complete PLFA pattern of the microbial community, changed as a response to medium addition and type of incubation. The proportion of actinomycetes decreased whereas the proportion of fungi increased after addition both of the sugar-ammonium and complex media. Gram-negative bacteria dominated after addition of the substrates rich carbon source, while Gram-positive bacteria prevailed after addition of the carbon and nitrogen rich medium.
Spotřeba kyslíku byla použita pro měření růstových parametrů funkčních skupin ve dvou půdách s různou texturou inkubovaných s přídavkem tří médií lišících se typem C- a N-substrátu. Analýza fosfolipidických mastných kyselin (PLFA) byla použita k určení rozdílů ve složení a struktuře mikrobiálních společenstev sledovaných půdních vzorků. Růstové parametry i PLFA složení společenstev se lišily v závislosti na typu média. Přídavek jednoduchého i komplexního C-N-zdroje způsobil pokles zastoupení aktinomycétů ve prospěch rozvoje mikromycétů. Zastoupení Gram-negativních bakterií se zvyšovalo po přídavku glukózy.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0012641
Počet záznamů: 1