Počet záznamů: 1  

The clustering mechanism underlying a kinetic model related to Bose-Einstein statistics

  1. 1.
    0105107 - UH-J 20043052 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Rigdahl, M. - Říha, Pavel - Rychwalski, R. W.
    The clustering mechanism underlying a kinetic model related to Bose-Einstein statistics.
    [Mechanismus shlukování uvažovaný v kinetickém modelu vycházejícím z Bose-Einsteinovy statistiky.]
    Mechanics of Time-Dependent Materials. Roč. 8, č. 2 (2004), s. 95-103. ISSN 1385-2000. E-ISSN 1573-2738
    Grant CEP: GA AV ČR IAA2060401
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z2060917
    Klíčová slova: Bose-Einstein * clustering * cooperative processes * kinetics * stress relaxation
    Kód oboru RIV: BK - Mechanika tekutin
    Impakt faktor: 0.926, rok: 2004

    The present paper discusses the clustering of elementary events in a kinetic relaxationmodel based on a time-domain analog of Bose–Einstein statistics. The clustering results in a spectrumof relaxation times which are integer-valued fractions of the relaxation time of single events, thusproviding a stretching of the overall process towards shorter times. The predictions of the modelare combined with an expression describing the ‘universal’ behaviour of solids of various structureand composition in a stress relaxation experiment. This yields the remarkable result that the averagecluster size relating to the entire process is six. Correspondingly, the average relaxation time is foundto be 1/6 of the relaxation time of the single events.

    V článku je analyzováno shlukování základních jednotek v kinetickém modelu relaxace vycházející z časové analogie Bose-Einsteinovy statistiky. Shlukování jednotek vede ke spektru relaxačních časů, které jsou celočíselnými podíly relaxačního času jedné jednotky. Tímto způsobem je relaxační děj převážně posunut do počáteční fáze děje
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0012358

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.