Počet záznamů: 1  

Trusové indikátory kvality potravy jelena: homogenita vzorků a vliv jejich přípravy a skladování

  1. 1.
    0103166 - UBO-W 20040078 RIV SK cze J - Článek v odborném periodiku
    Kamler, Jiří - Homolka, Miloslav - Barančeková, Miroslava - Prokešová, Jarmila
    Trusové indikátory kvality potravy jelena: homogenita vzorků a vliv jejich přípravy a skladování.
    [Fecal indicators of diet quality of red deer: homogeneity of samples and effect of their preparation and storage.]
    Folia venatoria. Roč. 33, - (2003), s. 27-31
    Grant CEP: GA AV ČR IBS6093003; GA ČR GA206/99/D053
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6093917
    Klíčová slova: red deer * diet quality * faecal indicators
    Kód oboru RIV: GK - Lesnictví

    Cílem předložené práce bylo zjistit, zda se vyskytují rozdíly v obsahu dusíku (N) a obsahu diaminopimelické kyseliny (DAPA) v různých bobcích v rámci jedné defekační dávky jelena. Dále zhodnotit změny jejich obsahu ve vzorcích trusu ve vztahu k době, po kterou byly vystaveny vlivům počasí a ve vztahu ke způsobu konzervování a délce skladování. Výsledky potvrdily, že se neliší obsah dusíku v jednotlivých peletách v rámci jedné defekační dávky, ale že obsah DAPA je v tomto případě rozdílný.

    An experiment was conducted to monitor the effect of the length of environmental exposure of deer faeces on the content of nitrogen (N) and diaminopimelic acid (DAPA). There were assessed also their differences between individual pellets within pellet groups. In relation to N level, there were no differences between the samples of fresh droppings and those after different lengths of exposure to ambient conditions before analysis and no differences between fresh and stored samples. As to DAPA level, there were no differences between the samples of fresh droppings and those after exposure. However, DAPA content varied greatly within pellet groups.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0010493

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.