Počet záznamů: 1  

Analysis of thermal stress-mediated PSTVd variation and biolistic inoculation of progeny of viroid /"thermomutants/" to tomato and Brassica species

  1. 1.
    0102817 - UMBR-M 20043033 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Matoušek, Jaroslav - Orctová, Lidmila - Steger, G. - Škopek, Josef - Moors, M. - Dědič, P. - Riesner, D.
    Analysis of thermal stress-mediated PSTVd variation and biolistic inoculation of progeny of viroid /"thermomutants/" to tomato and Brassica species.
    [Analýza tepelným stresem indukované proměnlivosti PSTVd a biolistická inokulace potomstva viroidních termomutantů do rajčete a rostlin rodu Brassica.]
    Virology. Roč. 323, - (2004), s. 9-23. ISSN 0042-6822. E-ISSN 1089-862X
    Grant CEP: GA AV ČR IBS5051014; GA MZe QC1183; GA MŠMT ME 662
    Klíčová slova: plant diseases * viroids
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
    Impakt faktor: 3.071, rok: 2004

    Thermal stress of PSTVd-infected Nicotiana benthamiana led to appearance of a broad PSTVd sequence distribution, where most of mutations accumulated in the left half of the viroid's secondary structure including the "pathogenicity" domain. The pool of viroid "thermomutants" progenies was transcribed into cDNA and used for biolistic inoculation of Raphanus sativa. The results demonstrate that heat stress-mediated production of viroid quasi-species could be of significance for viroid adaptations.

    Teplontní stres u rostlin Nicotiana benthamiana infikovaných viroidem vřetenovitosti bramborových hlíz (PSTVd) vedl ke vzniku širokého spektra sekvencí tohoto patogenu, kde většina mutací se hromadila v levé části viroidní sekundární struktury včetně oblasti patogenní domény. Směs získaných potomstev termomutantů byla převedena do formy cDNA a použita pro biolistickou inokulaci druhu Raphanus sativa. Výsledky demonstrují, že tepelným stresem vyvolaný vznik viroidních kvazidruhů má význam pro adaptace viroidu v přírodě.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0010154
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.