Počet záznamů: 1  

Aggregation and Photophysical Properties of Water-Soluble Sapphyrins

  1. 1.
    0101101 - UFCH-W 20040107 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Kubát, Pavel - Lang, Kamil - Zelinger, Zdeněk - Král, V.
    Aggregation and Photophysical Properties of Water-Soluble Sapphyrins.
    [Agregace a fotofyzikální vlastnosti ve vodě rozpustných safyrinů.]
    Chemical Physics Letters. Roč. 395, - (2004), s. 82-86. ISSN 0009-2614. E-ISSN 1873-4448
    Grant CEP: GA AV ČR KSK4040110
    Klíčová slova: water-soluble * sapphyrins * photophysical
    Kód oboru RIV: CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Impakt faktor: 2.438, rok: 2004

    Aggregation and photophysical properties of three sapphyrins in methanolic and aqueous solutions were studied by UV/Vis, emission, resonance light scattering and laser kinetic spectroscopies. The relative abundance of various types of aggregates depends mainly on the structure of sapphyrin, solvent and temperature. The formation of stacked dimers is related to negative entropy and enthalpy changes and it is controlled mainly by electrostatic interactions between the positively charged sapphyrin unit and negative substituents attached to the periphery. Excitation of the sapphyrin H-dimers leads to the formation of the triplet states of the sapphyrin monomers. The quantum yields of the singlet oxygen in methanol vary between 0.30 - 0.33 and are independent of substitution.

    Agregace a fotofyzikální vlastnosti tří safyrinů byly studovány UV/Vis spektroskopií, emisní spektroskopií, resonačním rozptylem světla a laserovou kinetickou spektroskopií. Relativní výskyt jednotlivých typů agregátů závisí hlavně na struktuře safyrinu, rozpouštědle a teplotě. Tvorba H-dimerů je spojena s negativními změnami entropie a entalpie a je řízena hlavně elektrostatickými silami mezi kladně nabitým safyrinovým jádrem a zápornými skupinami. Excitace H-dimerů vede k tvorbě tripletních stavů monomerního.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0000029
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.