Počet záznamů: 1  

Amino Acid Formation Induced by High-power Laser in CO2/CO-N2-H2O Gas Mixtures

  1. 1.
    0101034 - UFCH-W 20040025 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Civiš, Svatopluk - Juha, Libor - Babánková, Dagmar - Cvačka, Josef - Frank, O. - Jehlička, J. - Králiková, Božena - Krása, Josef - Kubát, Pavel - Muck, A. - Pfeifer, Miroslav - Skála, Jiří - Ullschmied, Jiří
    Amino Acid Formation Induced by High-power Laser in CO2/CO-N2-H2O Gas Mixtures.
    [Vznik aminokyselin indukovaných vysoce výkonným laserem ve směsi CO2/CO-N2-H2O.]
    Chemical Physics Letters. Roč. 386, 1/3 (2004), s. 169-173. ISSN 0009-2614. E-ISSN 1873-4448
    Grant CEP: GA MŠk LN00A100
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z4040901
    Klíčová slova: Prebiotic synthesis * organic-synthesis * spectroscopy
    Kód oboru RIV: CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Impakt faktor: 2.438, rok: 2004

    In a mixture of molecular gases with compositions (CO2-N-2-H2O and CO-N-2-H2O) and total pressure close to that of the Earth''''s early atmospheres, a centimeter-sized plasma was created by focusing a single 85-J, 450-ps near-infrared laser pulse in a center of 15-L gas cell. Chemical consequences of the laser-produced plasma generation in such a mixture were investigated using high-performance liquid chromatography with mass-spectrometric detection (HPLC/MS). Amino acids were identified in the reaction mixture containing CO2 as well as in that one based on CO, both exposed to 10 laser shots.

    Směs molekulárních plynů ve složení (CO2-N2-H2O a CO-N2-H2O) a celkový tlak blízký tlaku rané zemské atmosféry , laserová jiskra o velikosti několika centimetrů byla vytvořena fokusem jednoho pulzu 85 J a 450 ps do centra 15 l plynné kyvety. Chemické aspekty takto vzniklé jsiskry byly zkoumány pomocí HPLC as pomocí hmotnostní detekce(HPLC/MS). Byly idedntifikovány aminokyseliny ve směsích s CO2 i CO po ozáření 10 pulzy.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0000023

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.