Počet záznamů: 1  

Preparation of potassium tantalate thin films through chemical solution deposition

  1. 1.
    0100759 - UACH-T 20043006 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
    Buršík, Josef - Drbohlav, Ivo - Vaněk, Přemysl - Železný, Vladimír
    Preparation of potassium tantalate thin films through chemical solution deposition.
    [Příprava tenkých filmů tantalátu draselného metodou depozice z kapalné fáze.]
    Journal of the European Ceramic Society. Roč. 24, č. 2 (2004), s. 455-462. ISSN 0955-2219. E-ISSN 1873-619X
    Grant CEP: GA MŠMT LN00A028; GA MŠMT OC 528.001; GA ČR GA202/02/0238; GA ČR GA202/00/1245
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z4032918
    Klíčová slova: chemical solution deposition * films * tantalates
    Kód oboru RIV: CA - Anorganická chemie
    Impakt faktor: 1.483, rok: 2004

    Potassium tantalate (KT) KTaO3 thin films of both pyrochlore and perovskite cubic structures were prepared through the chemical solution deposition (CSD). A homogeneous and stable precursor solution was obtained from potassium iso-butoxide and tantalum iso-butoxide in absolute iso-butanol with an additive of diethanolamine as a stabilizer. The effects of K:Ta sol stoichiometry, type of substrate (both amorphous, and single crystal substrates), type of buffer interlayer [Al2O3, Y-stabilized ZrO2(YSZ), PbTiO3, PbTiO3-Al2O3 composite, KNbO3 (KN)], and annealing regime on the kinetics of pyrochlore to perovskite transition has been studied. KT perovskite films have been successfully prepared on (100)MgO, and (0001)Al2O3. Using SiO2 and Si substrates, perovskite films have been obtained via insertion of Al2O3 and KNbO3 buffer layers.

    Film tantalatu draselneho byl pripraven metodou depozice z kapalne faze. Byl sledovan vliv stechiometrie K:Ta solu, typu podlozky, mezivrtsvy a zpusobu zpracovani na krystalizaci faze KT.

    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0008250

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.