Počet záznamů: 1
Fermentation of pectin and glucose, and activity of pectin-degrading enzymes in the rabbit caecal bacterium Bacteroides caccae
- 1.0100596 - UZFG-Y 20043015 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
Sirotek, Kamil - Slováková, Lenka - Kopečný, Jan - Marounek, Milan
Fermentation of pectin and glucose, and activity of pectin-degrading enzymes in the rabbit caecal bacterium Bacteroides caccae.
[Fermentace pektinu a glukosy a aktivita enzymů štěpících pektin u bakterie Bacteroides caccae ze slepého střeva králíka.]
Letters in Applied Microbiology. Roč. 38, - (2004), s. 327-332. ISSN 0266-8254. E-ISSN 1472-765X
Grant CEP: GA ČR GA525/03/0358
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z5045916
Klíčová slova: bacteroides caccae * caecum * metabolism
Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
Impakt faktor: 1.461, rok: 2004
Aims: To compare fermentation pattern in cultures of Bacteroides caccae supplied with pectin and glucose, and identify enzymes involved in metabolism of pectin
Bacteroides caccae při růstu na pektinu produkoval více acetátu a méně formiátu, laktátu, fumarátu a sukcinátu než při růstu na glukose. Za hlavní enzymy podílející se na rozkladu pektinu lze považovat extracelulární endopektát lyasu a intracelulární 2-keto-3-deoxy-6-fosfoglukonát aldolasu. Aktivity enzymů štěpících makromolekulu pektinu byly při růstu na glukose nízké
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0008094
Počet záznamů: 1