Počet záznamů: 1  

Fast internal dynamics in polyelectrolyte gels measured by dynamic light scattering

  1. 1.
    0029602 - ÚMCH 2006 RIV DE eng J - Článek v odborném periodiku
    Rasmark, P. J. - Koňák, Čestmír - Štěpánek, Petr - Elvingson, C.
    Fast internal dynamics in polyelectrolyte gels measured by dynamic light scattering.
    [Rychlá interní dynamika v polyelektrolytových gelech měřená dynamickým rozptylem světla.]
    Polymer Bulletin. Roč. 54, 4-5 (2005), s. 335-342. ISSN 0170-0839. E-ISSN 1436-2449
    Grant CEP: GA AV ČR IAA4050306; GA ČR GESON/03/E001
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40500505
    Klíčová slova: polyelectrolyte gel * dynamic light scattering * poly(acrylic acid)
    Kód oboru RIV: CD - Makromolekulární chemie
    Impakt faktor: 0.904, rok: 2005

    Dynamic light scattering was used to investigate the dynamics of sodium poly(styrene sulfonate) and fully neutralized poly(acrylic acid) gels as a function of the degree of swelling and weight ratio of cross-linking agent. It was shown that the collective diffusion coefficient increases with increasing degree of swelling and that the diffusion coefficient shows stronger concentration dependence than predicted by scaling arguments. For gel samples measured at the swelling equilibrium, the diffusion coefficient increases with increasing gel concentration for both gel systems.

    Dynamický rozptyl světla byl použit na výzkum dynamiky gelů neutralizované kyseleny poly(styrene sulfonové) a poly(akrylové) v závislosti na stupni zbotnání a váhovém podílu síťovala. Bylo zjištěno, že kolektivní difúze roste s rostoucím stupněm zbotnání. Difúzní koeficient vykazuje ostřejší závislost na koncentraci než bylo předpovězeno pomocí škálovací teorie. Pro vzorky měřené při rovnovážném zbotnání difúzní koeficient roste s koncentrací pro oba studované systémy.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0003300

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.