Počet záznamů: 1
Aplikácia polosuchých kultivácií pri príprave cereálnych výrobkov obohatených o polynenasýtené mastné kyseliny
- 1.0028961 - UCHP-M 20050328 RIV SK slo C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
Čertík, M. - Bolyó, Juraj - Dodok, L.
Aplikácia polosuchých kultivácií pri príprave cereálnych výrobkov obohatených o polynenasýtené mastné kyseliny.
[Application of Solid State Fermentation for Preparing Cereal Goods Enriched by Polyunsaturated Fatty Acids.]
Zborník prednášok. Bratislava: Vydavateľstvo STU, 2005 - (Staruch, L.; Morávková, H.), s. 44-49. ISBN 80-227-2300-2.
[Zjazd Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárne vedy pri SAV /7./. Bratislava (SK), 08.09.2005]
Grant ostatní: MP SR(SK) SP 27/28 OE 02/028; MŠ SR(SK) VEGA1/2390/05
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504
Klíčová slova: solid state fermentation * fungi * gamma-linolenic acid
Kód oboru RIV: CE - Biochemie
Polosuchá kultivácia roznych substrátov pomocou nizkych vláknitých húb viedla k vytvorení nových produktou na bázi cereálií s obsahom nenasýtených mastných kyselín. Pretože pšenica je jedným z potenciálnych substrátou s aplikáciou pri cereálnych výrobkoch, prinesie bioprodukt s obsahom 5,8 mg GLA/g bioproduktu. Ako bioprodukty složené z múky boli pripravené cereálné produkty ako pečivo, pekarenské výrobky s vyšším obsahom oleja a těstoviny.
Solid state fermentation of variety of substrates by oleaginous lower filamentous fungi resulted in vew cereal-based bioproducts enriched with polyunsaturated fatty acids. Because wheat is one of the potential substrate with its application for cereal goods, optimization of fermentation process with Thamnidium elegans as a producer of gamma-linolenic acid (GLA) brought bioproduct containing 5,8 mg GLA/g bioproduct. Such wheat-based bioproduct was empolyed for making cereal foods such as rolls, bakery products with higher oil level, and pasta.
Polosuchá kultivace různých substrátů pomocí nízkých vláknitých hub vedla k vytvoření nových bioproduktů na bázi cereálií s obsahem nenasycených mastných kyselin. Protože pšenice je jedním z potenciálních substrátů s aplikací při cereálních výrobcích, optimalizace fermentace Thamnidium elegans, jako producenta gama-linolenové kyseliny (GLA) přinese bioprodukt s obsahem 5,8 mg GLA/g bioproduktu. Jako bioprodukty složené z mouky byli připraveny cereální produkty jako pečivo, pekárenské výrobky s vyšším obsahem oleje a těstoviny.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0118857
Počet záznamů: 1