Počet záznamů: 1  

Ecophysiology of the cave isopod .i.Mesoniscus graniger./i. (Frivaldszky, 1865) (Crustacea: Isopoda)

  1. 1.
    0028270 - UPB-H 2006 RIV FR eng J - Článek v odborném periodiku
    Šustr, Vladimír - Elhottová, Dana - Krištůfek, Václav - Lukešová, Alena - Nováková, Alena - Tajovský, Karel - Tříska, Jan
    Ecophysiology of the cave isopod Mesoniscus graniger (Frivaldszky, 1865) (Crustacea: Isopoda).
    [Ekofyziologie jeskynního stejnonožce Mesoniscus graniger (Frivaldszky, 1865) (Crustacea: Isopoda).]
    European Journal of Soil Biology. Roč. 41, 3-4 (2005), s. 69-75. ISSN 1164-5563. E-ISSN 1778-3615
    Grant CEP: GA AV ČR(CZ) KSK6005114
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6066911
    Klíčová slova: isopoda * distribution * temperature
    Kód oboru RIV: EH - Ekologie - společenstva
    Impakt faktor: 0.935, rok: 2005

    Feeding biology and thermal adaptations of the terrestrial isopod Mesoniscus graniger were studied. M. graniger is a depigmented isopod mainly inhabiting cave systems, although it has also been reported in endogeic (soil) habitats. Physiological adaptations are expected to reflect the unique environmental characteristics of caves, including restricted food sources, and stable microclimate with temperatures not exceeding about 10°C and high relative humidity. The M. graniger from Domica and Ardovská caves (Slovakian Karst) were investigated. We identified organic deposits with associated microorganisms as sources exploited by M. graniger and assessed how these might supply essential polyunsaturated fatty acids (PUFA) in its nutrition. Algae, fungi and bat guano were found as the most important potential resources of PUFA for isopods. Digestive enzymes amylase, trehalase, saccharase and maltase were confirmed in the whole body homogenates of isopods.

    M. graniger je nepigmentovaný stejnonožec obývající jeskyně, ačkoli byl nalezen i v půdě. Fyziologické adaptace odráží prostředí jeskyní, včetně zdrojů potravy a mikroklimatu s teplotami nepřekračujícími 10°C a vysokou vlhkostí. Byl studován M. graniger z jeskyní Domica a Ardovská (Slovenský Kras). Nalezli jsme organické usazeniny s mikroorganismy, jako zdroje potravy pro M. graniger a hodnotili, jak mu tyto zdroje mohou dodávat mastné kyseliny (PUFA). Řasy, houby a netopýří guano jsou nejdůležitější zdroje PUFA. Amyláza, trehaláza, sacharáza a maltáza byly potvrzeny v homogenátech těla; cellulolytická aktivita, aktivita proti xylanu, laminaranu a lichenanu nebyla nalezena. Amyláza, maltáza a cellobiáza byly v bakteriálních kmenech izolovaných ze střeva isopod. M. graniger preferoval teplotu 3.5±5.4°C se spodním a horním extrémem 1.5 a 18.5°C. Dýchání bylo nezávislé na teplotě mezi 5 a 10 °C, pak se zvětšilo mezi 10 a 30°C.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0118219
     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.